Basiszorgverzekering
In 2023 biedt de basiszorgverzekering iedereen 3 uur (180 minuten) dieetadviesvergoeding. Deze vergoeding wordt eerst verrekend met het wettelijk vastgestelde eigen risico van €385,- (behalve voor kinderen). Het is altijd verstandig om de polisvoorwaarden van je eigen zorgverzekeraar te raadplegen om onverwachte kosten te voorkomen. Het bedrag dat wordt vergoed, kan ook variëren per zorgverzekeraar.
Diëtiste Lucy heeft met Menzis Zorgverzekeraar N.V., DSW Zorgverzekeraar/Stad Holland Zorgverzekeraar, ASR/ Ditzo Ziektekostenverzekeringen, Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis/ FBTO, Interpolis/Prolife zorgverzekeraars een contract afgesloten. Hierdoor wordt de vergoeding die je rechtmatig ontvangt volledig vergoed, en worden de kosten rechtstreeks gedeclareerd bij de zorgverzekeraar.
Aanvullende zorgverzekering
Als je naast je basisverzekering ook een aanvullend pakket hebt, bestaat de mogelijkheid dat je extra vergoedingen kunt ontvangen vanuit dit aanvullende pakket. Deze vergoedingen variëren per zorgverzekeraar. Het is de verantwoordelijkheid van de cliënt om zijn of haar polisvoorwaarden te controleren.
Vergoeding voor ketenzorg
Diëtiste Lucy is aangesloten bij ketenzorggroep; THOON. Binnen de ketenzorg wordt gezocht naar de meest effectieve zorg met de inzet van meerdere disciplines. Als je Diabetes Type 2, COPD, een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk met medicatie of hart- en vaatziekten hebt, kun je in aanmerking komen voor volledige of gedeeltelijke vergoeding vanuit de ketenzorg. Deze kosten worden gedekt en gaan niet ten koste van het eigen risico. Dit is alleen mogelijk met een verwijzing van je huisarts. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met je huisarts.
Verwijzingen
Sinds 2011 is het mogelijk om zonder verwijzing een afspraak te maken bij de diëtist. Sommige zorgverzekeraars staan echter geen directe toegang toe en vereisen een verwijzing van een (huis)arts. Voor een verwijzing kun je langsgaan bij de (huis)arts, maar vaak is een telefoontje voldoende om de verwijzing te regelen. De volgende zorgverzekeraars vereisen wel een verwijzing: CZ, Delta Loyd, De Friesland, Kiemer en OHRA.
Annulering en/of niet nagekomen afspraken
Als een afspraak binnen 48 uur voor de geplande afspraak wordt geannuleerd of als de afspraak zonder kennisgeving niet wordt nagekomen, worden de gereserveerde kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar; je ontvangt dan zelf een factuur voor de gemiste afspraak, die je zelf dient te betalen. Annulering dient persoonlijk te gebeuren via de telefoon of e-mail.
De tijd die in rekening wordt gebracht door de diëtiste bestaat uit twee delen:
1. Directe tijd: de tijd waarbij je als cliënt aanwezig bent.
2. Individueel dieetvoorschrift: de tijd die de diëtiste besteedt aan het analyseren van voedingskundige, diëtistische en medische gegevens en het opstellen van een persoonlijk advies. Dit gebeurt doorgaans zonder de aanwezigheid van de cliënt, maar maakt wel deel uit van de behandeling.